Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

ΑΦΙΣΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ

Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΙΑ

Οι πλοιοκτήτες της Μηχανιώνας προσπάθησαν να μεταφέρουν χτες (27/3) το βράδυ 12 αιγύπτιους ψαράδες απ' το Κερατσίνι στη Θεσσαλονίκη με λεωφορείο των ΚΤΕΛ. Ξεπερνώντας την αρχική σύγχυση των αντικρουόμενων πληροφοριών οι απεργοί ειδοποίησαν έγκαιρα κι η κινητοποίηση είχε ως αποτέλεσμα τη μη πραγματοποίηση του σχεδίου των αφεντικών. Από νωρίς κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται στον κεντρικό σταθμό των ΚΤΕΛ, στο σιδηροδρομικό σταθμό αλλά και στο δεύτερο τέρμα των λεωφορείων της Μοναστηρίου ώστε ν' αποκλειστεί κατά το δυνατόν η άφιξη των απεργοσπαστών. Μέλη του ΠΑΜΕ, της συνέλευσης αλληλεγγύης αλλά κι άλλων ομάδων έλεγχαν τους παραπάνω χώρους παράλληλα με τους απεργούς που είχαν καταφτάσει απ' τη Μηχανιώνα. Αργά το βράδυ, ο κύριος όγκος του κόσμου συγκεντρώθηκε στον κεντρικό σταθμό των λεωφορείων -το πιθανότερο σημείο άφιξης των απεργοσπαστών- χωρίς ν' αφήσει από τον έλεγχό του και τ' άλλα δύο σημεία. Στις δύο το λεωφορείο έφτασε στο σταθμό κι ο "διάλογος" μεταξύ των απεργών ψαράδων και των υποψήφιων απεργοσπαστών είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθούν οι δεύτεροι επιτηρούμενοι σε "χώρο υποδοχής" μέχρι να πάρουν το πρώτο δρομολόγιο για την Αθήνα. Η δικαιολογία που προβλήθηκε απ' την πλευρά τους ήταν πως δε γνώριζαν πως θα δουλέψουν για τους Μηχανιώτες πλοιοκτήτες αλλά για άλλους της Β. Ελλάδας. Οι 4 πλοιοκτήτες που θα τους συνόδευαν ειδοποιημένοι γι' αυτό που θα συνέβαινε άλλαξαν δρομολόγιο παρατώντας τους 12 μόνος τους ενώ ο οδηγός του βαν που θα τους μετέφερε βλέποντας τον κόσμο να συγκεντρώνεται μετά από λίγο στο σιδηρ. σταθμό έφυγε κάπως "βιαστικά" μ' αποτέλεσμα να τρακάρει μερικά μέτρα πιο κάτω. Σε γενικές γραμμές και παρά τις αρχικές αντικρουόμενες πληροφορίες που συλλέγονταν για τις κινήσεις αφεντικών κι απεργοσπαστών, ο κόσμος ήταν πολύς, ανταποκρίθηκε άμεσα κι αποτελεσματικά μένοντας ως αργά το βράδυ δίνοντας μια καλή απάντηση στην πλοιοκτησία. Αν απ' την άλλη πλευρά, ο σχεδιασμός των αφεντικών εξαντλείται σε τέτοιους είδους κινήσεις τότε τα πράματα ίσως να μην είναι και τόσο εύκολα γι' αυτούς.

Βέβαια, με συμμάχους τον ΟΑΕΔ που έδωσε το πράσινο φως για τη νομιμοποίηση των προσλήψεων (παρά τ' ότι η απεργία είναι προς το παρόν "νόμιμη") και το Υπουργείο Απασχόλησης, οι πλοιοκτήτες άρχισαν κι απασχολούν Βούλγαρους αλιεργάτες σε μια προσπάθεια να γίνει η αρχή και ν' ανοίξει ο δρόμος για το σπάσιμο της απεργίας. Το σωματείο των αιγύπτιων αλιεργατών κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον αυτών των ενεργειών όμως η εκδίκασή τους πήγε για τις 14 Απρίλη.

Ο τρόπος που θ' αντιμετωπιστούν οι κινήσεις των αφεντικών και των κρατικών τους συμμάχων απ' την πλευρά των απεργών θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό και τις εξελίξεις.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ



Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Συζήτηση σχετικά την εξέλιξη της απεργίας με αλιεργάτες από τη Μηχανιώνα και συναυλία αλληλεγγύης με συμμετοχή των Θ.Παπακωνσταντίνου, Κ.Θεοδώρου, Renovatio, VIC, 'Roundlights, Παρασκευή 26/3-Πολυτεχνείο.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ TΩΝ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΖΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ

Μια σημαντική νίκη των εγκαταλειμμένων ναυτικών του Aetea.

Μια αρχή για το κίνημα αλληλεγγύης

Στις 10 Μαρτίου οι αγωνιζόμενοι ναυτικοί του φορτηγού πλοίου Aetea Sierra έλαβαν τμήμα των οφειλόμενων από τον Ιούλιο μισθών τους και σταδιακά προωθείται η επιστροφή τους στις χώρες τους και τις οικογένειές τους, έπειτα από εννέα μήνες εγκατάλειψης.

Είναι η νικηφόρα έκβαση ενός αγώνα πέντε μηνών, που πέρα από την εργοδοτική αδιαλλαξία είχε να αντιμετωπίσει την απομόνωση της «πλωτής φυλακής» στο αγκυροβόλιο του Πειραιά, 6 μίλια από την ακτή, τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης χωρίς κατάλληλη τροφή,νερό και θέρμανση, τον κίνδυνο από την επί μέρες παραμονή τους χωρίς καύσιμα.

Είναι η δικαίωση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης που συγκροτήθηκε από την Ένωση Φιλιππινέζων Εργαζομένων Κασάπι, οργανώσεις δικαιωμάτων και αλληλέγγυους εργαζόμενους και λειτούργησε με σκοπό τη δημοσιοποίηση, την υλική και ηθική στήριξη, τον συντονισμό της αλληλεγγύης προς τους αγωνιζόμενους ναυτικούς.

Είναι πάνω από όλα μια μεγάλη νίκη για όλους τους εγκαταλελειμμένους αλλοδαπούς ναυτικούς, μια απόδειξη της δύναμης της ενότητας, της αποφασιστικότητας και της αλληλεγγύης των εργαζόμενων, ακόμη και στις ακραίες συνθήκες επισφάλειας και εκμετάλλευσης που αντιμετωπίζουν οι αλλοδαποί ναυτικοί στα πλοία με σημαία ευκαιρίας.

Ο αγώνας των ναυτικών του Aetea Sierra πέτυχε την εφαρμογή της απόφασης του Πρωτοδικείου Πειραιά που επιδίκασε τους οφειλόμενους μισθούς βάσει της ελληνικής Συλλογικής Σύμβασης και ως εκ τούτου οι μισθοί είναι σημαντικά υψηλότεροι από όσα όριζαν οι συμβάσεις εργασίας που οι ναυτικοί υπέγραψαν στις χώρες τους. Για αυτό, η υπόθεση του Aetea Sierra αποτελεί ένα σημαντικό προηγούμενο για αντίστοιχες περιπτώσεις εγκατάλειψης πλοίων και πληρωμάτων στα ελληνικά ύδατα, καθώς
αποτελεί επί της ουσίας αναγνώριση ίσων δικαιωμάτων σε Έλληνες και αλλοδαπούς ναυτεργάτες, ανεξάρτητα από τη σημαία του πλοίου ή την εθνικότητα του πληρώματος.

Οι αγωνιζόμενοι ναυτικοί και η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης χαιρετίζουν όσες και όσους συμπαραστάθηκαν και στήριξαν τον δύσκολο και πολύμηνο αγώνα τους, τις ελληνικές και διεθνείς οργανώσεις που συνυπέγραψαν τα αιτήματά τους, τους δημοσιογράφους που κάλυψαν την υπόθεση, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έθεσαν το ζήτημα στη βουλή, την Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, όλους τους αλληλέγγυους ανθρώπους που ήρθαν στα γεύματα αλληλεγγύης και στήριξαν το απεργιακό ταμείο, όλους όσους διαδήλωσαν μαζί στην αντιρατσιστική διαδήλωση της 5ης Μαρτίου.

Από την πλευρά τους, οι ναυτικοί του Aetea Sierra θα συμβάλλουν με το ποσό των 450 ευρώ που παρέμεινε στο ταμείο αλληλεγγύης στη στήριξη της μεγάλης απεργίας των συναδέλφων τους στη Μηχανιώνα, των Αιγύπτιων αλιεργατών που δίνουν έναν σκληρό αγώνα για την αξιοπρέπεια κάθε ναυτικού και κάθε εργαζόμενου.

Συνεχίζουμε μέχρι την οριστική νίκη, την πληρωμή του συνόλου των οφειλόμενων μισθών και τον επαναπατρισμό όλων των ναυτικών.

Αθήνα, 16/3/2009

Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ


Αυτό που έμεινε στη μέση δηλ. το μοίρασμα του κειμένου απ' την πλευρά της συνέλ. αλληλ. που απευθύνονταν στους κατοίκους της Μηχανιώνας ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί. Ομάδα τριάντα συντρόφων μοίρασε 400 κομμάτια στο χωριό. Δυο-τρεις αρνήσεις, κανένα παρατράγουδο, κάποιες ενθαρρυντικές χειρονομίες απ' την πλευρά των κατοίκων, αρκετή ανοχή που στην παρούσα μας είναι πολύτιμη... Το χωριό δεν ανήκει στους Νταουλτζήδες όπως οι ίδιοι κραύγαζαν κι αυτό είναι κάτι που κατακτιέται. Κάθε παράμετρος της παρέμβασης μετρήθηκε στον απόλυτο βαθμό απ΄την πλευρά των αλληλέγγυων. Μυαλό, μάτια κι αυτιά, όλα ανοιχτά...


ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ

Οι αιγύπτιοι ψαράδες που απεργούν απ' τις αρχές του Γενάρη δεν είναι άγνωστοι στους κατοίκους της Μηχανιώνας! Ζουν και δουλεύουν για πολλά χρόνια δίπλα τους, παράγοντας ένα μεγάλο μέρος του πλούτου των αφεντικών, κουβεντιάζουν με τους ντόπιους για την καθημερινότητα και τα προβλήματά τους όσο τους επιτρέπει η δύσκολη δουλειά τους κι αποτελούν εκ των πραγμάτων κομμάτι του χωριού. Σαν εργαζόμενοι βρίσκονται τώρα σε μια θέση παρόμοια πιθανώς μ' αυτήν που κάποτε βρέθηκαν ή θα βρεθούν στο μέλλον και πολλοί εργαζόμενοι της Μηχανιώνας, έλληνες και μετανάστες: απεργούν για να καλυτερέψουν τις συνθήκες της ζωής τους και παλεύουν για την αξιοπρέπειά τους!

Οι Μηχανιώτες σαν κομμάτι του ξεριζωμένου προσφυγικού πληθυσμού ξέρουν την ιστορία από πρώτο χέρι. Ακολούθησαν τη μοίρα των πάνω από δυο εκατομμυρίων ανθρώπων -χριστιανών και μουσουλμάνων- που μετακινήθηκαν βίαια απ' τη μια πλευρά του Αιγαίου στην άλλη. Βίωσαν στο πετσί τους τα εθνοκαθαρτικά πειράματα του Κεμάλ και του Βενιζέλου που με την προτροπή των Δυτικών Δυνάμεων μετέφεραν αναγκαστικά ένα τεράστιο αριθμό ανθρώπων μακριά απ' τις εστίες τους, στις οποίες κατοικούσαν για αιώνες, με μοναδικό σκοπό να έχουν "ήσυχο το κεφάλι τους" οι άρχουσες τάξεις σ' Ελλάδα και Τουρκία. Οι Μηχανιώτες καθώς κι οι υπόλοιποι πρόσφυγες άκουγαν από πρώτο χέρι, απ' τις γιαγιάδες και τους παππούδες τους, για πολλά χρόνια την ιστορική αλήθεια: ήρθαν σε μια "πατρίδα" που δεν τους περίμενε μ' ανοιχτές αγκάλες. Και ρατσισμό γνώρισαν -σε πολλές περιπτώσεις- απ' τους ντόπιους και τις χειρότερες δουλειές έκαναν τα πρώτα χρόνια και το φόβο που σκορπά ο "ξένος" κι ο "διαφορετικός" ένοιωσαν και με δυο λόγια έζησαν με πολλούς τρόπους την εκμετάλλευση που υφίσταται αυτός που φτάνει κάτω απ' αυτές τις συνθήκες σ' ένα καινούργιο μέρος για να ξαναστήσει τη ζωή του. Οι πρόσφυγες ήταν αυτοί που γέμισαν τα εργοστάσια στ' αστικά κέντρα, χτίζοντας το μικρό "ελληνικό θαύμα" της εκβιομηχάνισης στις δεκαετίες του ΄20 και του '30. Τα χαμηλά τους μεροκάματα -αποτέλεσμα της τεράστιας πίεσης να δουλέψουν για να ζήσουν τις οικογένειές τους- γέμισαν τις τσέπες των βιομηχάνων που με τίποτα βέβαια δε θ' άφηναν ένα τεράστιο εφεδρικό εργατικό στρατό να πάει ανεκμετάλλευτος. Οι πρόσφυγες έμαθαν με δυο λόγια τι σημαίνει να σε πατάνε στην ανάγκη, στις πόλεις, στα χωράφια και στη θάλασσα κι όποιος το ζήσει αυτό μια φορά δεν έχει την πολυτέλεια να το ξεχάσει. Έμαθαν όμως και κάτι άλλο: ν' αγωνίζονται ομαδικά, να παλεύουν με πάθος και σε πολλές περιπτώσεις να νικάνε στους πολυάριθμους αγώνες και στις δυναμικές απεργίες που έλαβαν χώρα στη συνέχεια, αφήνοντας σαν κληρονομιά όλα αυτά που οι μεταγενέστεροι θεωρούν ως "δικαιώματα" τους - όσα τουλάχιστον δεν πήραν ακόμα πίσω τ' αφεντικά με δικαιολογία την κρίση του συστήματος. Πολλοί απ' αυτούς μπήκαν στην πρώτη γραμμή των ταξικών συγκρούσεων που ακολούθησαν την άφιξή τους στην Ελλάδα κι έδωσαν ακόμα και τις ζωές τους για την υπόθεση της κοινωνικής απελευθέρωσης, μαθαίνοντας για τα καλά τη βία των χωροφυλάκων της "μητέρας-πατρίδας". Αυτή είναι η αλήθεια των απλών ανθρώπων και δεν πρόκειται να ξεχαστεί όσους τόνους πατριωτικής λάσπης ή επίσημης κρατικής ιστορίας κι αν ρίξουν πάνω της τ' αφεντικά κι οι έμμισθοι υπάλληλοι-γραφιάδες τους!

Τώρα που ένας τέτοιος αγώνας, η απεργία των αιγύπτιων ψαράδων, βρίσκεται σ' εξέλιξη δίπλα τους, το κομμάτι εκείνο των Μηχανιωτών που ούτε την ιστορία του ξεχνά αλλά και ανάλογη εμπειρία διαθέτει από παρόμοιες κινητοποιήσεις δε θα μείνει αδιάφορο. Και πολύ περισσότερο δεν πρόκειται να πιαστεί στο δόκανο που στήνουν οι λαϊκιστές φασίστες με τις γραβάτες που αράζουν στα έδρανα του κοινοβουλίου ή οι νεοναζιστικές συμμορίες που από κοινού κραυγάζουν πως για τη βαρβαρότητα που βιώνουμε δε φταίει η ακόρεστη δίψα των αφεντικών για ολοένα και μεγαλύτερα κέρδη αλλά οι ξένοι εργάτες κι οι μετανάστες. Ούτε η Μηχανιώνα μετατράπηκε ξαφνικά σε χωριό φασιστών, ούτε οι κάτοικοί της έπαθαν συλλογική ιστορική αμνησία! Γνωρίζουν καλύτερα απ' τον καθένα τις συνθήκες κάτω απ' τις οποίες ξεκίνησε ο αγώνας των απεργών για το μεροκάμματο, γνωρίζουν τα τοπικά οικονομικά συμφέροντα και τον τρόπο που αυτά διαπλέκονται μεταξύ τους, γνωρίζουν τέλος ότι ο αγώνας των ψαράδων "υποκινείται" απ' την ανάγκη κι όχι απ' τα κόμματα της αριστεράς ή τους αναρχικούς. Η πάλη για το ψωμί και την αξιοπρέπεια δε γνωρίζει σύνορα κι είναι στην ουσία της η ίδια όπου κι αν διεξάγεται: στη Μηχανιώνα από αιγύπτιους ψαράδες, στη Μανωλάδα και στον ιταλικό νότο από ασιάτες κι αφρικανούς εργάτες γης, στο Παρίσι απ΄ τους γάλλους εργαζόμενους στα ΙΚΕΑ, στα εργοστάσια της Θεσσαλονίκης από έλληνες εργάτες που βλέπουν τ' αφεντικά να ξεσαλώνουν με πρόσχημα την κρίση λες και προηγουμένως τους καλούσαν να μοιραστούν μαζί τα υπέρογκα κέρδη τους… Το ζήτημα δεν είναι αν οι απεργοί ψαράδες είναι οι καλύτεροι ή οι χειρότεροι άνθρωποι του κόσμου. Αυτό που δεν μπορεί όμως να συμβαίνει είναι το να μετατρέπονται μέσα σε μια νύχτα από "καλά παιδιά" σε "μιάσματα που μολύνουν τον τόπο" ή σε κλέφτες κι εκβιαστές κι αυτή η μεταστροφή να συμπίπτει χρονικά με το ξεκίνημα του αγώνα τους. Αυτοί που προωθούν την άποψη ότι όσο δουλεύουν χωρίς να μιλάνε όλα πάνε πρίμα αλλά μόλις σηκώσουν κεφάλι γίνονται καθάρματα που πρέπει να "μαζέψουν τα κουρέλια τους και να μας αδειάσουν τη γωνιά" έχουν κάθε λόγο να το φωνάζουν: αφεντικά που λιγουρεύονται φτηνότερα αλλά και πιο φοβισμένα εργατικά χέρια, φασίστες που ψαρεύουν σε θολά νερά, κυβερνητικοί που συνδέονται άμεσα με την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων… Με τίποτα όμως δεν μπορεί να γίνει πιστευτό πως το σύνολο των κατοίκων του χωριού ταυτίζεται μ' όλα τα παραπάνω όπως και τ' ότι όσοι εμπορεύονται το φόβο ή ξερνάνε απειλές μιλάνε εξ' ονόματος όλων των Μηχανιωτών!

Ούτε για λογαριασμό των απεργών επιθυμούμε να μιλήσουμε, ούτε υποδείξεις στ' αφεντικά και στους πλοιοκτήτες θα κάνουμε. Άλλωστε οι δεύτεροι απέδειξαν και θα τ' αποδείξουν και στο μέλλον πως τα συμφέροντά τους ξέρουν πολύ καλά να τα υπερασπίζονται. Αυτό που δηλώνουμε ανοιχτά είναι ότι σταθήκαμε και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε αλληλέγγυοι τόσο στον αγώνα των αιγύπτιων ψαράδων όσο και σ' οποιοδήποτε αγώνα διεξάγεται μ' όρους αξιοπρέπειας ενάντια στην εκμετάλλευση. Κι αυτό έγινε, γίνεται και θα συνεχίσει να γίνεται κόντρα σε κάθε διαχωρισμό με βάση τα σύνορα, την εθνικότητα, τη γλώσσα και τη θρησκεία ώσπου να στείλουμε οριστικά το βάρβαρο κι εγκληματικό σύστημα της εκμετάλλευσης εκεί που ανήκει: στο παρελθόν!

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΙΓΥΠΤΙΩΝ ΨΑΡΑΔΩΝ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ

Συνέλευση Αλληλεγγύης

ΤΟ ΠΟΓΚΡΟΜ ΣΤΗ Ν.ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ

Αναδημοσίευση από Ιό της Κυριακής (13/03/10)

Οταν πριν από δυο βδομάδες δημοσιευόταν το ρεπορτάζ μας για την υποδειγματική απεργία των αιγυπτίων αλιεργατών της Νέας Μηχανιώνας ("Κ.Ε" 28.2), δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πόσο γρήγορα ο σκληρός πυρήνας των εργοδοτών θα περνούσε από τις δικαστικές προσφυγές σε "δυναμικότερες" ενέργειες. Την ίδια ακριβώς μέρα με το άρθρο του "Ιού", πλοιοκτήτες και υποστηρικτές τους ξυλοκόπησαν στη μέση της κωμόπολης συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ κι ένα βουλευτή του ΚΚΕ που προετοίμαζαν συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τον αγώνα των αλιεργατών. Οι ίδιοι "αγανακτισμένοι ψαράδες" εμπόδισαν την επομένη μια δεύτερη συγκέντρωση, ενώ το βράδυ της 1ης Μαρτίου μερικές δεκάδες τραμπούκοι εξαπέλυσαν κανονικό πογκρόμ, εισβάλλοντας στα σπίτια αιγυπτίων απεργών, ξυλοκοπώντας αδιακρίτως και στέλνοντας έναν τουλάχιστον απ' αυτούς στο νοσοκομείο. Η τελευταία αυτή επιδρομή είχε ανοιχτά ρατσιστικό χαρακτήρα, καθώς μεταξύ των Αιγυπτίων που δέχτηκαν επιθέσεις στα σπίτια τους συμπεριλαμβάνονται και άσχετοι με την απεργία στις μηχανότρατες (π.χ. εργάτες σε εργοστάσια της περιοχής). Την αλυσίδα κλείνει -προς το παρόν- μια επιδρομή "διαφώτισης" χρυσαγιτών στην κωμόπολη, την περασμένη Κυριακή (7.3).

Οσα ΜΜΕ μπήκαν στον κόπο να ασχοληθούν με τα γεγονότα, κατά κανόνα αναπαρήγαγαν ασχολίαστες τις δηλώσεις του προέδρου των πλοιοκτητών της κωμόπολης (και προέδρου της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας), Δημήτρη Νταουλτζή. Ο τελευταίος ισχυρίστηκε ότι στην πραγματικότητα "δεν υπάρχει απεργία" κι οι αγανακτισμένοι πλοιοκτήτες πήγαν απλώς "να ζητήσουν από τους εκπροσώπους του ΠΑΜΕ να πάψουν να εξαπατούν την κοινή γνώμη". Κανείς δεν αναρωτήθηκε, πώς είναι δυνατό μια "ανύπαρκτη" απεργία να προκαλεί τόσο ακραίες αντιδράσεις.

Εντελώς διαφορετική εικόνα από τους ισχυρισμούς των εργοδοτών, κι οφθαλμοφανώς αντιπροσωπευτικότερη της ψυχολογίας τους, μας δίνουν οι δημόσιες δηλώσεις της ηγεσίας του μοναδικού πολιτικού χώρου που τάχθηκε ρητά στο πλευρό τους - του ΛΑΟΣ της Νέας Μηχανιώνας: "Ο κόσμος αντιδρά στην απεργία γιατί εδώ και τρεις μήνες δεν λειτουργεί τίποτα", εξηγεί στον ομόφρονα "Ελεύθερο Κόσμο" (7.3) ο τοπικός επικεφαλής της νεολαίας (και μέλος της Κ.Ε.) του κόμματος. "Αυτοί που επιτέθηκαν στο ΠΑΜΕ είναι καπεταναίοι. Οι άνθρωποι είναι εξαγριωμένοι. Βλέπουν ότι πίσω από τους Αιγυπτίους είναι τα ακροαριστερά κόμματα, που προκαλούν. [...] Ο κόσμος λένε 'φτάνει μέχρι εδώ'. Στην αρχή ήταν κύριοι, αλλά τώρα δεν αντέχουν άλλο. Πρέπει οι Ελληνες αλιεργάτες να πάρουν την δουλειά στα χέρια τους και όχι οι Αιγύπτιοι. [...] Οσο συνεχίζεται η απεργία, δεν ξέρω πού θα φτάσουν τα πράγματα με τους καπεταναίους, εννοώ σε ποιό βίαιο σημείο. [...] Στεκόμαστε ως κόμμα να μη γίνουν επεισόδια, αλλά δεν ξέρουμε μέχρι ποιό σημείο φτάνει η υπομονή των ανθρώπων".

Μια δεκαπενταριά πλοιοκτήτες κι άλλοι τόσοι τραμπούκοι δύσκολα μπορούν βέβαια να θεωρηθούν ως "ο κόσμος" μιας κωμόπολης δέκα χιλιάδων κατοίκων. Οσο για τους "Ελληνες αλιεργάτες", είναι ο ίδιος ο κ. Νταουλτζής αυτός που έχει αναγνωρίσει δημόσια την έλλειψή τους, ως αιτία της απασχόλησης των (ειδικευμένων) αιγυπτίων ψαράδων. Αν κάτι αξίζει να κρατήσουμε, αυτό είναι η απροκάλυπτη (έστω και σε τρίτο πρόσωπο) επίκληση της "δικαιολογημένης βίας" ενάντια σε απεργούς, τη νομιμότητα του αγώνα των οποίων έχει αναγνωρίσει ακόμη και το πρωτοδικείο.

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΗ ΠΟΡΕΙΑ


Μεσα στο εντονο κρυο με ποδηλατα, μηχανακια και αυτοκινητα μικροι-μεγαλοι αρρωστοι και υγιεις ξεκινησαμε γυρω στις 12 και κατι. Περασαμε απο το υπουργειο μεσω Βενιζελου και κατηφορισαμε απο Ιωνος Δραγουμη. Σταματησαμε για αρκετη ώρα στην ψαραγορα που βρισκεται στο Καπανι, οπου μοιραστηκαν προκηρυξεις , φωναχτηκαν συνθηματα και διαβαστηκαν κειμενα απο μεγαφωνο. Πολυς κοσμος εξεφρασε την συμπαρασταση και την αλληλεγγυη του και μιλουσε και αυτος απο το μεγαφωνο λεγοντας "να πεθανουν οι πολιτικοι", " να παρουν τα λεφτα απο τους κλεφτες και οχι απο εμας "ν κλπ. Καποιοι απο τους πωλητες διαμαρτυρηθηκαν οτι δε φταινε αυτοι και οτι εδω ειναι αγορα κλπ. παντως ειναι σωστο να ενημερωσουμε τον κοσμο τι κρυβεται πισω απο το ψαρακι που τρωμε.Μετα συνεχισαμε προς αγιας Σοφιας και καταληξαμε στην Αριστοτελους με Τσιμισκη. Κατα τη διαρκεια της μοτοπορειας πεταχτηκαν τρικακια συμπαραστασης στον αγωνα των αλιεργατων.


Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

Αναδημοσίευση από Ασύνταχτους Ρεπόρτερς

Απορρίφθηκε το τέταρτο αίτημα των πλοιοκτητών της Νέας Μηχανιώνας (που εκδικάστηκε χθες) να κηρυχθεί η απεργία των Αιγύπτιων αλιεργατών εκ νέου “παράνομη και καταχρηστική“. Η απόφαση ανακοινώθηκε σήμερα το μεσημέρι. Όπως επισημαίναμε και σε προηγούμενο κείμενο ενημέρωσης (βλέπε παρακάτω το αναλυτικό «Για μας είναι αγώνας για αξιοπρέπεια» – λόγια Αιγύπτιου αλιεργάτη προς αλληλέγγυους μετά τη δίκη ) ” η προσφυγή των πλοιοκτητών κατά της απεργίας αφορούσε για πρώτη φορά την ουσία της κινητοποίησης των αλιεργατών, σε αντίθεση με τις τρεις προηγούμενες φορές που η απεργία κηρύχθηκε «παράνομη και καταχρηστική» βάσει διαφόρων σκεπτικών περί τεχνικών «παρατυπιών» (π.χ. χρησιμοποιήθηκε το πρόσχημα της κοινοποίησης της απεργίας σε «λάθος αποδέκτη» ή σε «λάθος χρόνο» κλπ.). Συνεπώς, όλα είναι ανοιχτά για την απόφαση του δικαστηρίου που θα ανακοινωθεί αύριο το πρωί, αν συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι η πρόεδρος του Μονομελούς Πρωτοδικείου που εκδικάζει εργατικές διαφορές, έκανε ερωτήσεις ουσίας, σε αντίθεση με την προηγούμενη εκδίκαση της 26ης Ιανουαρίου κατά την οποία η… Θέμις είχε τα νεύρα της.

ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΙ ΡΕΠΟΡΤΕΡΣ

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΗ ΠΟΡΕΙΑ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

ΟΠΛΟ ΜΑΣ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΙΓΥΠΤΙΩΝ ΑΛΙΕΡΓΑΤΩΝ

Το πρωί της Κυριακής 28/2 μέλη του ΠΑΜΕ αποπειράθηκαν να πραγματοποιήσουν παρέμβαση στην κεντρική πλατεία της Μηχανιώνας για το ζήτημα της απεργίας των Αιγυπτίων αλιεργατών που αισίως βρίσκεται 7η εβδομάδα της. Στην παρέμβασή τους αυτή βρέθηκαν αντιμέτωποι με 60 άτομα αποτελούμενα από πλοιοκτήτες-εργοδότες και τοπικούς ακροδεξιούς νταήδες που απρόκλητα επιτέθηκαν στα μέλη του ΠΑΜΕ που τελικά κατάφερε να τους απωθήσει.

Το βράδυ της Δευτέρας 1/3 η ίδια δράκα θρασύδειλων εισέβαλε στα σπίτια των απεργών στη Μηχανιώνα και τους επιτέθηκε τραυματίζοντας 5 άτομα.

Η αδυναμία των πλοιοκτητών να αντιμετωπίσουν την αποφασιστικότητα και την μαχητικότητα των αλιεργατών τους ωθεί στις πιο ποταπές πράξεις βίας και μίσους. Τα αφεντικά έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο λειτουργώντας ως αυτό που είναι: μία συμμορία που δε διστάζει να εισβάλει σε σπίτια προκειμένου να συνεχίσει να ληστεύει το μόχθο των εργαζόμενων. Φυσικά σε αυτή τους τη δράση βρίσκουν εύκολα συμμάχους στους τοπικούς ακροδεξιούς που ανακάλυψαν τους «εχθρούς» της Μηχανιώνας στα πρόσωπα των αιγυπτίων ψαράδων.

Ως συνέλευση αλληλεγγύης στους αλιεργάτες θεωρούμε ανεπίτρεπτη και προκλητική την παραπάνω στάση των αφεντικών και στεκόμαστε ανεπιφύλακτα στο πλευρό των απεργών. Είναι ανεπίτρεπτο μία ολιγομελή συμμορία ντόπιων αφεντικών και ακροδεξιών να διασύρει ένα ολόκληρο χωριό προκειμένου να εξυπηρετήσει τα ιδιοτελή συμφέροντά της. Είναι αναγκαίο να απαντήσουμε στις προκλήσεις των εργοδοτών στηρίζοντας την απεργία και απαντώντας στις ακροδεξιές προκλήσεις. Πρέπει να πάρουν θέση οι φορείς και η κοινωνία της Θεσσαλονίκης που τόσα χρόνια εφοδιάζεται αμέριμνα από την ιχθυόσκαλα της Μηχανιώνας χωρίς να αναρωτηθεί ποτέ πως «φτάνει το ψάρι στο τραπέζι». Πρέπει τέλος να δείξουμε ότι δεν ανεχόμαστε επιθέσεις σε απεργούς και μετανάστες γι’ αυτό καλούμε σε:

ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 6/3 11ΠΜ ΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/3 19.00 ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Συνέλευση αλληλεγγύης

Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΑΠΕΡΓΟΥΣ

Ηρεμία επικράτησε το βράδυ στη Μηχανιώνα μετά το ντου αφεντικών, μπράβων και φασιστών σε 4-5 σπίτια απεργών. Οι τραυματίες (πέντε στον αριθμό) δεν έχουν κάτι σοβαρό ενώ ένας απ' αυτούς μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με χτύπημα στο κεφάλι, χωρίς να έχει κάτι πολύ σοβαρό. Η γκρούπα έδρασε για κανά μισάωρο και διαλύθηκε με το που ξεκίνησαν οι υπόλοιποι απεργοί να συγκεντρώνονται στην πλατεία. Γυναίκα πλοιοκτήτη είχε το θράσσος να τους επισκεφτεί εκεί για να ζητήσει και τα ρέστα ("δε ντρέπεστε; - εμείς σας ταϊζαμε" κτλ")! Ο αριθμός των "παλληκαράδων" ήταν ίδιος ή και μικρότερος απ' τον αντίστοιχο της Κυριακής κι η λύσσα τους εν μέρει εξηγείται απ' την αποτυχημένη (ως τώρα τουλάχιστον) απόπειρα να πάρουν μαζί τους κόσμο απ' το χωριό στο ντου. Είχε προηγηθεί το απόγεμα επανάληψη του σκηνικού της Κυριακής στην είσοδο του χωριού με την γκρούπα να προσπαθεί να μπλοκάρει το ΠΑΜΕ και τους ψαράδες. Υπήρξαν τραυματίες από πέτρες και με την αποχώρηση του ΚΚΕ ξεκίνησε το σκηνικό με τις επιθέσεις. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης στα σπίτια η ορδή "συνοδεύονταν" κι από ένα μπάτσο που προσπαθούσε να "ηρεμήσει" τα πνεύματα κι είδε τα πάντα.

Να δημοσιοποιήσουμε την κατάσταση με κάθε τρόπο παντού και να βάλουμε φραγμό στις ορέξεις των αφεντικών και των φίλων τους τώρα, τις πρώτες στιγμές μετά την επίθεση, εξετάζοντας τη συνέχεια με τη σοβαρότητα που της αρμόζει.

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

2η ΕΚΠΟΜΠΗ ΜΕ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΑΛΙΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΟΝ 1431ΑΜ

Συζήτηση με τους απεργούς αλιεργάτες σχετικά με την επίθεση που δέχτηκαν από πλοιοκτήτες και τα τσιράκια τους την Κυριακή 28-02-10.